Sportske aktivnosti za djecu sa poteškoćama u razvoju

Klub specijalnih sportova Banjaluka plivanje

Da djeca i omladina sa poteškoćama u razvoju itetkako mogu biti dobri plivači i osvajati nagrade, svjedoče i članovi Kluba specijalnih sportova u Banjaluci. Dva do tri puta sedmično, ovi zaljubljenici u sport, na Gradskom olimpijskom bazenu uživaju u druženju i aktivnostima u vodi.

– Klub je osnovan prvenstveno za osobe sa poteškoćama u razvoju koje su završile školovanje. Tada dolazi do problema šta nakon obaveznih školskih aktivnosti gdje bi mogli biti uključeni. Uglavnom, budu kod kuće. Naravno, tu imamo i mlađe članove koji se još školuju, a sve sa ciljem da se socijalizuju i uključe u društvene aktivnosti, a sport nam služi kao sredstvo – kaže Ognjen Glamočanin, predsjednik Kluba specijalnih sportova u Banjaluci.

Kroz brojne aktivnosti i igru, članovi Kluba specijalnih sportova na zabavan način usvajaju tehnike disanja, rada rukama i nogama, kao i plutanja. Na taj način, oslobađaju se straha od vode i razvijaju samopouzdanje.

– Počinjemo uvijek sa vježbama zagrijavanja. Zatim, radimo vježbe za određen stil plivanja i nakon toga radimo tehniku u cjelini. Sve zavisi od toga da li je u pitanju obuka za neplivače ili se spremamo za nastup na takmičenju. Bili smo skoro u Sarajevu na takmičenju iz plivanja. Osvojili smo četiri medalje. A od najznačajniih uspjeha imamo bronzanu i srebrnu medalju sa Specijalnih olimpijskih igara u nordijskom skijanju koje smo u martu ove godine osvojili u Austriji – ističe Glamočanin.

Osim časova plivanja, Klub specijalnih sportova u Kneževu organizuje ljetne i zimske kampove. Upravo se, kako kažu, pripremaju za obuku iz alpskog i nordijaskog skijanja, koja je djeci posebno interesantna.

– Pored toga imamo trening košarke i fudbala, najčešće u parku Mladen Stojanović. Tokom jeseni i zime smo u zatvorenim salama, tako da tokom cijele godine imamo sportske aktivnosti. Termin specijalni sportovi nije adekvatan jer nema tu ništa specijalno. Radmo sve što rade osobe i djeca bez poteškoća u razvoju. Dodatan oprez je potrebniji – dodaje Glamočanin.

Najmlađi član Kluba ima sedam godina, a najstariji 40. Sve zainteresovane roditelje pozivaju da se putem web stranice www.kssbl.com informišu o dokumentaciji koja je potrebna za upis.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime