Srčana oboljenja u trudnoći

kardiovaskularna oboljenja u trudnoci

Trudnoća u kasnoj životnoj dobi, štetne navike, ali i šećerna bolest najčešći su razlozi pojave kardiovaskularnih oboljenja tokom drugog stanja. Stručnjaci ističu da se čak četiri odsto trudnica susreće sa srčanim problemima koji mogu biti urođeni i stečeni.

– To su rizične trudnoće i zbog toga je potrebno da žena koja zna za svoju kardiovaskularnu bolest, prije odluke o trudnoći provjeri svoj kardiološki status kod ginekologa i kardiologa koji će rezimirati njeno stanje i ocjeniti rizik za trudnoću. Kod trudnica se, inače, normalno razvijaju izvjesni adaptivni mehanizmi kardiovaskularnog sistema kako bi se trudnoća lakše podnijela. Zbog toga dolazi do povećanja volumena krvi. Taj volumen se povećava do čak 40 odsto što uzrokuje porast frekvencije srca što trudnice osjećaju kao umor, lupanje srca – kaže dr Dijana Trninić, šef Koronarne jedinice Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC RS.

Žene koje su u trudnoću ušle sa kardiovaskularnim oboljenjem mogu da očekuju pogoršanje bolesti. Tako se kod budućih majki koje su već operisale srce javlja otok nogu, zadržavanje tečnosti u organizmu, rast krvnog pritiska te različite aritmije, navodi naša sagorovornica.

– Imate slučajeva kada su kardiovaskularne bolesti u trudnoći otkrivene slučajno. Tada se radi kompletna dijagnostika i donosi se odluka kakav način liječenja i praćenja ta trudnica zahtjeva. Potrebno je da sva teža oboljenja budu pod nadzorom iskusnih specijalista i da se najteži slučajevi upućuju u visokoreferentne centre.

Trudnoća, donekle, može da oteža dijagnostifikovanje same bolesti, dodaje dr Trninić. Ističe da ultrazvuk srca nema nikakve opasnosti po trudnicu i plod, ali da se radiološke pretrage ne preporučuju do kraja prvog trimestra.

– Poslije toga, trudnica se može izložiti jonizujućem zračenju u dozi koja je definisana. Mi trudnicu nekada naprosto moramo da izložimo zračenju u slučaju teških oboljenja kod plućne embolije čija se dijagnoza postavlja CT-om . U tom slučaju trudnica primi izvjesno zračenje koje se odražava na fetus.

Kada se približi termin poroda, tim ljekara na osnovu stepena srčane greške, ali i stanja kardiovaskularnog sistema trudnice preporučuje porod prirodni putem, ili često neophodan carski rez, navode stručnjaci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime