Šta kada beba ima refluks?

refluks beba

Refluks kod beba odnosno bljuckanje obično se javlja u uzrastu novorođenčadi i dojenčadi do osmog mjeseca života. Nastaje kada se sadržaj iz želuca vraća kroz jednjak u spoljašnju sredinu. Česta je i bezazlena pojava. Nestaje spontano te roditelji , u većini slučajeva, nemaju razloga za brigu, kaže dr Nataša Golijan, specijalista pedijatrije.

– Kod beba refluks nastaje zato što su obroci uglavnom tečni. Kratak je jednjak, volumen želuca je mali i ne može da primi dovoljno sadržaja, a i beba je najviše u ležećem položaju. Najčešće je i nezreo taj spoj između jednjaka i želuca u tom uzrastu. Kasnije, sa razvojem djeteta on nestaje.

Prvi simptom refluksa je povraćanje. Ukoliko je beba nakon hranjenja jako uznemirena, kašlje ili ima nadutost stomaka, roditelji bi obavezno trebali posjetiti pedijatra, ističe naša sagovornica.

– Refluks ima neke svoje karakteristike, po čemu se razlikuje od nekih drugih, ozbiljnijih pojava. To je bljuckanje koje obično nastaje nakon podoja ili davanja adaptirane mliječne formule, kada se dijete, najčešće, spusti u horizontalni položaj. Beba nema nikakav napor prilikom povraćanja i u tom sadržaju je, obično, samo mlijeko. Nema primjese žuči ili krvi što bi ukazivalo na ozbiljniji poremećaj.

Ukoliko se refluks redovno javlja i nakon godinu dana bebina života, pedijatri ističu da se radi o patološkoj pojavi. To sa sobom neminovno vuče brojna druga ispitivanja ispitivanja i propisivanje odgovarajuće terapije.

refluks– Postoje neke ozbiljnije pojave koje u tom uzrastu mogu da se jave. Recimo, suženje izlaza iz želuca prema ostatku crijeva. Simptomi su ako je dijete uznemireno, povraća i ako je to povraćanje u mlazu i ako se javlja nakon svakog obroka. Takođe, neka suženja crijeva imaju iste simptome. Obično kod GER refliksa, djeca dobro napreduju, uzimaju obroke. Povrate i kasnije  ponovo mogu da jedu – dodaje dr Golijan.

Uzrok povraćanja, neposredno nakon mliječnog obroka , može biti i alergija na proteine kravljeg mlijeka, napominje dr Golijan. Ističe i to da su prva pomoć za refluks češći i manji obroci te podignuto uzglavlje u krevecu za 60 stepeni. Takođe, dodaje da bebe koje piju AD mlijeko prelaze na antirefleksne formule. One zgušnjavaju sadržaj iz želuca i onemogućavaju da beba povrati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime