Šta sam naučila u „Maloj školi dojenja“?

Mala škola dojenja Udruženje DRIP Banjaluka savjetnice za dojenje

Nakon što su postale prve sertifikovane mame savjetnice za dojenje u Banjaluci, Dubravka Vujnović i Nataša Gligorić odlučile su da u okviru Udruženja DRIP pokrenu “Malu školu dojenja”. Radionica je besplatna i namjenjena je majkama u trećem trimestru trudnoće.

Iako iza sebe već imam osmomjesečni staž dojenja, odlučila sam da se priključim radionici i riješim sve svoje dileme i nedoumice. Znam gdje sam griješila i ovaj put ću pokušati sve da popravim, a “Mala škola dojenja” je moj prvi korak ka tome.

Naime, smatram da je danas u 21. vijeku apsurdno u porodilište doći nepripremljen. Baza je dobra psihofizička priprema (pohađanje Škole za trudnice) jer od osoblja bolnice ne možete očekivati da uz vaš krevet budu 24 h dnevno i govore vam sve moguće pojedinosti.

Želje su jedno. Realnost drugo.

Zato, jednostavno, MORATE BITI SPREMNE.

Mala škola dojenja mame savjetnice za dojenje Dubravka Vujnović Nataša Gligorić Udruženje DRIP BanjalukaPredavanje u okviru “Male škole dojenja” trajalo je nepuna tri sata, a uz odličnu prezentaciju i još zanimljivije predavanje Dubravke i Nataše, moram priznati da mi je vrijeme prošlo za tren.

Ukoliko nemate mogućnost da budete dio jedne ovakve radionice ili ste trenutno u fazi početničkog dojenja, prenosim vam najzanimljivije detalje koji će vam biti od velike koristi od trenutka kada prvi put bebu stavite na dojku.

Kao prvo trebate znati da gotovo svaka majka može da doji bebu.

Tokom trudnoće, ne trebate pripremati grudi za dojenje (masirati bradavice, izdajati se i slično jer tako možete proizvesti kontraefekat i otežati sam čin dojenja).

Farmaceutska industrija još uvijek nije toliko napredovala da u potpunosti iskopira majčino mlijeko.

Prvo mlijeko zove se kolostrum. Žute je boje, oblaže bebina crijeva i stvara zaštitnu barijeru tokom cijelog života. Kolostrum traje prva tri dana nakon poroda. Nakon toga slijedi prelazno mlijeko (dvije sedmice) i onda nastupa zrelo mlijeko. Sva tri su u potpunosti prilagođena bebi i njenim potrebama.

Za bebu, dojenje je mnogo više od hrane. Za nju to znači smirenost, bliskost, razonodu, utjehu…

Dojenje je vještina koja se uči.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se bebe do šest mjeseci starosti isključivo doje.

Prije početka dojenja, majka se mora udobno smjestiti, a beba treba pravilno uhvatiti bradavicu. Imali smo priliku da gledamo video na ovu temu.

Bebu treba dojiti na zahtjev, a trajanje podoja zavisi od potreba bebe.

U prvih mjesec dana bebu treba dojiti na svaka sva sata (računa se vrijeme od početka dojenja). Noću je dozvoljen podoj na svaka tri sata (buditi bebu jer može da upadne u insulinski šok od gladi i da se teško probudi).

Nikad ne prekidajte dojenje na jednoj dojci da bi se prešlo na drugu. Pričekati da beba sama završi.

Novorođenče u toku 24 h treba imati šest mokrih pelena i tri stolice.

U prvom mjesecu života, beba treba da dobije 600 gr na težini (računajući od težine na dan izlaska iz porodilišta).

Ukoliko imate povišenu temperaturu, slobodno možete da dojite bebu.

Ako ste se odlučili za dojenje, zaboravite na flašice i dude, a adaptirano mlijeko nemojte kupovati za svaki slučaj.

Informišite se o alternativnim metodama hranjenja bebe vašim mlijekom – putem šprice, čaše ili kašičice.

Morate biti istrajni i uporni u dojenju.

Na predavanju smo saznali još mnogo informacija koje će nam koristiti u prvim danima sa bebom, a kako vam ja ne bih baš sve otkrivala, od srca vas pozivam da im se pridružite u narednom druženju.

Dubravka i Nataša imaju u planu da organizuju i grupne podrške dojenju, a nakon predavanja svim budućim majkama su poručile da im se za savjet ili pomoć mogu uvijek obratiti.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime