Streptokokne infekcije kod djece

Streptokok je veoma zarazna bakterija koja u najvećem broju slučajeva izaziva infekcije ždrijela i krajnika kod djece. Najčeći uzrasne grupe koje pogađa su mališani od pete do 15 godine. Prenosi se vrlo brzo i lako, naročito u kolektivima, kažu pedijatri.

Streptokok kod dojenčadi izaziva prolazne upale nosa i ždrijela koji se manifestuju lagano povišenom temperaturom, žućkasto zelenkastom sekrecijom iz nosa, nazalnim govorom. Kod manje djece može se desiti da infekcija pređe na srednje uho i dobijemo problem sa sluhom. Ili da se taj sekret spusti na niže djelove pa da dobijemo zapaljenje pluća ili bronhitis – kaže Sanela Nikolić Tepić, pedijatar u Domu zdravlja Banjaluka.

Kod starije djece, najčešće se javlja streptokokna angina i šarlah. Prenosi se vrlo lako sa oboljelog mališana sve dok dijete ima izražene kliničke simptome same bolesti, ističu pedijatri.

– Što se tiče streptokokne angine, nju karakteriše povišena temperatura, bolovi u grlu, uvećani limfni čvorovi vrata uz tipičan klinički nalaz na grlu. Što se tiče šarlaha, javlja se karakterističan osip  u području pazuha i preponama. Dijete ima karakterističan izraz lica sa zaraženim obrazima i izraženim bljedilom oko usta. Taj osip traje sedam dana nakon toga se koža ljušti i peruta – ističe dr Nikolić Tepić.

Osim kapljičnim putem, streptok se može prenijeti i putem predmeta koji su bili u kontaktu sa oboljelim mališanima. Zbog toga je, navode stručnjaci, higijena najvažnija mjera prevencije.

– Ako imamo dijete koje je blijedo, apatično, ne jede, skokovi temperature koji se javljaju na svaka četiri sata, onda su to neki od razloga da se jave na pregled ljekaru. Zlatni standard je bris ždrijela koji radimo. U sadašnje vrijeme imamo i brze testove za streptokoku. U slučaju da je tekst pozitivan mi se odlučimo za uključivanje terapije – dodaje dr Nikolić Tepić.

Naša sagovornica za kraj poručuje da su zahvaljujući visokom stepenu zdravstvene zaštite, poboljšanju higijenskih uslova, ali i antibioticima, teške komplikacije koje sa sobom nosi streptokok, praktično iščezle.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime