Stres pogađa djecu: joga ih smiruje

joga za djecu

Nakon svakodnevnih obaveza, mališanima je, kao i odraslima potreban predah, vrijeme tokom kojeg će se opustiti i zabaviti. Uz muziku, ples i razičite rekvizite, djeca od pet do 12 godina okupljena u Kreativno – edukativnom centru “Sveznalice” u Banjaluci vježbaju jogu. Putem ove aktivnosti, uče različite vrste relakacije i načine kako da dođu do unutrašnjeg mira i tišine, kaže učitelj joge za djecu Bojana Delibašić Bjelić.

– Bez obzira koliko mi mislili da stres ne pogađa djecu, itekako ih pogađa, jer imaju mnogo dodatnih aktivnosti. Danas živimo u vremenu gdje smo usmjereni na more informacija. Sve to ostavlja traga i na našu djecu. Zbog toga oni uživaju u joga avanturi koja je za njih pripremljena.

Uz pomoć joge djeca se pravilno razvijaju i rastu. Joga podstiče rad u parovima, međusobno pomaganje i učenje o prirodi i životu. Čas, obično, traje sat vremena i podjeljen je u četiri tematske cjeline, ističu u Sveznalicama.

sveznalice– To je, nekakav, uvodni dio tokom kojeg mi sjednemo u krug i porazgovaramo o svakodnevnici koja djecu okružuje. Zatim ide dio koji podrazumjeva pripremu tijela za rad određenih vježbi. Tokom trećeg dijela časa mi izvodimo joga asane odnosno pokrete. Stvarnim jogama pozama i pokretima dajemo zanimljive nazive. Nakon toga imamo različite igre. Na kraju imamo relaksaciju, odnosno prostor gdje djeca mogu da se odmore. Najčešće se tada radi vođenje meditacije gdje djeca slušaju poruke koje im osnažuju njihovo samopouzdanje i pomažu im da otpuste teške misli koje su imali tokom sedmice – ističe Bojana Delibašić Bjelić.

Joga za djecu puno je dinamičnija i zabavnija od joge za odrasle. To su nam potvrdili i mališani.

– Ovdje smo skoro došli. Lijepo nam je i radimo razne vježbe koje nas opuštaju – kažu braća Saša I Kojo Pejić.

Bojana dodaje da djeca kroz joga pokrete razvijaju snagu tijela, koordinaciju, fleksibilnost i stabilnost, a što je najvažnije, grade samopouzdanje koje će im pomoći na putu odrastanja i školovanja.

– Još uvijek nije toliko popularna ova vrsta aktivnosti na našim prostorima. Imamo različite komentare. Od toga da su oduševljeni što nešto ovako postoji, do toga da imaju otpor jer jogu znaju dovesti u vezu sa religijom odnosno kulturnom odakle joga dolazi. Ono što je važno naglasiti je da se ovdje ne dotičemo religijskih segmenata joge kao koncepta. Prosto uzimamo vježbe koje nam je dala oga kao blagodeti.

Kreativno – edukativni centar “Sveznalice” nalazi se na Bulevaru Desanke Maksimović broj dva u Banjaluci. Sve zainteresovane roditelje pozivaju da ih posjete i upoznaju se sa njihovim zanimljivim programom. Podsjećaju da se časovi joge trenutno održavaju čevrtkom sa početkom u 19:00 h.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime