Sve o kontracepcijskim pilulama

kontracepcijske pilule

Tokom 2016. godine u BiH je prodato više od 130 000 kutija kontracepcijskih pilula, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Ginekolozi njihovo korišćenje najčešće preporučuju ženama u reproduktivnom dobu kao metoda zaštite od neželjene trudnoće, ali i za liječenje brojnih oboljenja. Kupuju se isključivo uz preporuku ljekara specijaliste i ne idu na teret zdravstvenog osigranja, kažu u apoteci “Zvijezda” u Banjaluci.

– Kako bi pacijentkinja dobila kontracepcijske pilule, potrebno je da prije toga ode na pregled kod svog ginekologa koji su skladu sa njenim zdravstvnim stanjem prepiše koja je pilula odgovarajuća. Kontracepcijske pilule su hormonske pilule i u sebi sadrže razne omjere hormona – kaže Sanja Bućan, šef apoteke “Zvijezda”.

Ne postoji dobra granica za uzimanje kontracepcijskih pilula. Međutim, njihovo korišćenje jedino se ne preporučuje u periodu dojenja, ističu ginekolozi.

– Velika prednost kontracepcijskih pilula su što su one veoma pouzdane kao metoda kontracepcije, smanjuju obilnost menstruacije, žene zbog toga već za nekoliko mjeseci poboljšavaju krvnu sliku i opštti imunitet i kvalitet života. Smanjuje se bolna menstruacija i pojava predmenstrualnog sindroma – kaže dr Zoran Stanković, načelnik Republičkog centra za planiranje porodice u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

Ukoliko se pilule uzimaju prema savjetima ljekara, neželjeni efekti se javljaju rijetko i nisu opasni po zdravlje, navode stručnjaci. Tako se kod određenog broja žena može javiti produženo krvarenje, glavobolja i napetost u dojkama.

– Ono što jesu najčešći neželjeni efekti , najčešće se javljaju tokom prve ili druge uzimanja kutije pilula. To je navikavanje. Kod 29 odsto pacijentkinja se tokom korišćenja prve kutije može javiti produženo krvarenje koje nije obilno i traje desetak dana. Svi ostali neželjeni efekti tipa glavobolje i napetosti u dojkama su ispod 7 odsto – dodaje dr Stanković.

Dr Stanković ističe da je odlična podrška protiv neželjene trudnoće i tzv. pilula za dan poslije, ali samo u slučajevima kada dođe do pucanja kondoma. Dodaje da se u hitnu kontracepciju ubraja i spirala koja se aplicira petog dana od trenutka kada se desio neplanirani odnos.

– Nažalost, desi se neželjeni seksualni odnos. To je situacija u kojoj je apsolutno indikovana pilula za dan poslije. Ona unutar 72 sata od trenutka kada se desio neželjeni odnos može da spriječi nastanak trudnoće.

Žene mogu da planiraju trudnoću odmah nakon što prestanu sa uzimanjem kontracepcijskih pilula, ističe dr Stanković. Dodaje da se ova vrsta hormonske kontracepcije često preporučuje i prije postupka vantelesne oplodnje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime