Tata na porođaju: iskustvo mame iz Banjaluke – od podnošenja zahtjeva do najljepšeg čina

porodilište Banjaluka UKC RS prisustvo oca na porodu

Da vrijeme u rađaoni puno brže prolazi uz šale, zezanje i smijeh sa mužem, vrlo dobro zna Željka Dmitrović iz Banjaluke. U januaru prošle godine na UKC RS porodila se uz prisustvo supruga, a iskustvo koje ovaj bračni par ne bi mijenjao ni za šta na svijetu, ponoviće za nekoliko dana, kada Željku očekuje i drugi porođaj.

Željka nam je detaljno objasnila proceduru oko prisustva oca na porodu na UKC RS te je otkrila da li budućim roditeljima preporučuje ovo za nju, kako kaže, prekrasno iskustvo.

Šta buduće roditelje čeka ukoliko se odluče da suprug ili druga osoba od povjerenja prisustvuje porodu na UKC RS?

Najprije na trećem spratu zgrade Maternitea (lokacija Paprikovac) na Odjelu babinjara kod glavne sestre Aleksandre preuzimaju formular koji popunjava buduća mama i osoba koja će prisustvovati porodu. Zatim se popunjen formular nosi na protokol (prizemlje zgrade Klinike za infektivne bolesti), a nakon toga čekate da vam rješenje o odobrenju vašeg zahtjeva stigne na kućnu adresu. Mi smo ih zbog brzine zamolili da nam telefonski jave kada će procedura odobrenja biti završena, te da nam poštom ne šalju dokumentaciju. Nakon pet dana su nas pozvali i rekli da je dokumentacija gotova i da je možemo preuzeti. Odmah slijedećeg dana smo na protokolu preuzeli dokumentaciju, tj. odobrenje i instrukcije za uplatu 20 KM na račun UKC RS. U pošti smo odmah uplatili traženi iznos, a zatim smo uplatnicu i odobrenje ponovo odnijeli kod sestre Aleksandre da potpiše i pečatira (zgrada Maternitea – Odjel babinjara).

Prvi put nismo bili sigurni da li će muž biti u zemlji u terminu poroda, pa smo htjeli da navedemo i alternativnu osobu za prisustvo na porodu (jednu predivnu dulu), ali nam, nažalost, nisu dozvolili. Politika UKC RS je da se može navesti samo jedna osoba i da kasnije nema promjene. Nije moguće podnijeti i platiti dva zahtjeva, pa bi bilo dobro da buduće mame znaju za to.

Opišite nam vaše iskustvo prisustva oca na porodu.

S obzirom da sam prošla termin prvog porođaja, primljena sam na Patologiju, tako da u vrijeme kada je porod krenuo, ja sam bila u bolnici, a muž kod kuće. Nazvala sam ga, spremio se i došao pred rađaonu sa odobrenjem, jer su nam rekli da samo sa odobrenjem može da uđe u rađaonu. U međuvremenu su mene pregledali i smjestili u odvojeni apartman koji je zaista sjajno opremljen i nudi dosta privatnosti.

Po pregledu odobrenja, muža su odveli u jednu od pomoćnih prostorija kako bi preko svoje odjeće obukao zeleno odijelo, kapicu, najlonske šlapice preko obuće i masku. Nakon toga su ga doveli do mene.

Iskustvo je sjajno i oboje smo bili presrećni što smo se odlučili na taj korak. Meni je bilo puno lakše jer je pored mene bio neko kome beskrajno vjerujem, ko me je hrabrio, držao za ruku za vrijeme bolova, masirao me i bio tu šta god da mi treba. Naime, babice nisu u mogućnosti da budu tu cijelo vrijeme, jer se obično u isto vrijeme porađa više trudnica. On kaže da je sam trenutak poroda apsolutno nevjerovatan i nestvaran i kako muškarci ne znaju šta propuštaju. Presrećan je što je prvi vidio svoju kćerku i presjekao joj pupčanu vrpcu.

S obzirom da suprug  ide i drugi put sa mnom u rađaonu, to definitivno govori da bismo svima preporučili ovo iskustvo. Dodala bih još da vrijeme u rađaoni puno brže proleti u opuštenoj varijanti uz šale, zezanje i smijeh sa mužem, a i sa osobljem koje je fenomenalno i zaista se potrudi da to bude jedno prekrasno iskustvo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime