Trudnice ne mogu da prkose standardnim bolničkim procedurama

porodjajna sala

U RS prava trudnica i porodilja kao pacijenata definisana su u okviru Zakona o zdravstvenoj zaštiti. U slučaju da detaljno iščitate ovaj zakon i informisani se uputite u porodilište, to i dalje ne znači da ćete moći da prkosite standardnim bolničkim procedurama. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo ističu da struka ima svoje protokole, nezavisno od toga koliko je neko informisan ili ne. Dodaju i to da pacijentkinja koja ne želi određenu vrstu procedure, mora da bude svjesna da snosi svu odgovornost za to.

– Na samom momentu hospitalizacije, pacijentkinja popunjava obrazac i potpisuje da pristaje na hospitalizaciju. Tu se potpisuje i ljekar koji je izvršio prijem. Poslije toga imaju kolone gdje su navedene procedure. Naravno, procedura može da predstavlja jedan vid, a da se na kraju radi nešto drugo. Pacijentkinja svojim potpisom potvrđuje da će se uraditi to i to uz sve mogućnosti koje mogu da imaju komplikacije – kaže prof. dr Vesna Ećim Zlojutro, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

Već sedam mjeseci Klinika za ginekologiju i akušerstvo zajedno sa Udruženjem građana DRIP organizuje druženja trudnica i ljekara u porodilištu. Osim riječi ohrabrenja, buduće majke, dodaje dr Ećim Zlojutro, imaju priliku da se edukuju i saznaju kakve ih to procedure očekuju kada uđu u bolnicu.

dr ecim zlojutro– Svaki prvi četvrtak u mjesecu najavi nam se otprilike dvadesetak trudnica i tu uvijek bude prisutan ginekolog, pedijatar, anesteziolog uz glavnu sestru i ukratko se obrate trudnicama. Nakon toga one postavljaju pitanja i zatim idu u porodilište – dodaje dr Ećim Zlojutro.

Trudnice nisu upoznate sa većinom svojih prava, kažu u Udruženju građana DRIP. Zbog toga se, ističu, često dešava da se pritužbe na rad zdravstvenih radnika svedu na razgovor sa bliskim ljudima ili prijateljima na društvenim mrežama.

– Zakon koji se tiče prava pacijenata je jasno propisao da pacijenti koji smatraju da su njihova prava ugrožena, imaju pravo da u roku od osam dana od povrede njihovih prava ulože žalbu direktoru ustanove u kojoj je pravo narušeno. Direktor je obavezan da u roku od 15 dana odgovori na žalbu. Ukoliko ne odgovori, pacijent ima pravo da pravdu traži na višim instancama, dakle na sudu. Tih osam dana koji je rok za ulaganje žalbe je relativno mali. To nije nešto što one nakon poroda mogu da se bave, a kasnije je već prošao rok za žalbu – kaže Dubravka Vujnović Božić, izvršni direktor Udruženja građana DRIP.

zakonPrema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Srpske, pacijent, u ovom slučaju trudnica ili porodilja, ima pravo na slobodan izbor medicinskog tretmana na osnovu odgovarajućih informacija o mogućim rizicima i posljedicama po zdravlje. U praksi, situacija je često drugačija od onog na papiru.

Ni mene niko nije pitao da li da mi uključe DRIP. Mnogo puta smo o tome razgovarali sa ljekarima i porodiljama. Mi, definitivno, pošto nismo medicinske struke, nismo u stanju da odlučimo da li nam je određeni medikament potreban ili ne. Nas bi medicinski radnici trebali da upoznaju šta će taj drip da nam uradi. Naše žene se jako plaše dripa, jer su čule različite priče o tome. Ali ako će vama zdravstveni radnici objasniti šta taj lijek radi, onda ćete vi drugačije to da prihvatite – ističe Dubravka Vujnović Božić.

– Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, krvarenje na porođaju i nakon poroda je prvi uzrok smrtnosti kod porodilje. Zato oni propisuju protokole gdje mora da se uključi drip. Žene odbijaju drip, ne znajući o čemu se to radi – dodaje dr Ećim Zlojutro.

Niko vam neće doći i reći kakva su vaša prava, svjesna je i Nina Babić koja je prije nešto manje od četiri mjeseca postala majka po drugi put. Beba je, priča nam, prijevremeno došla na svijet pa je nakon poroda još mjesec dana provela na UKC RS. Iskustvo koje nosi iz bolnice, ovaj put i nije bilo tako strašno, prvenstveno zahvaljujući, kako ističe, medicinskom osoblju.

– Dolaskom nove načelnice, ja sam imala lijepo iskustvo na ulasku u operacionu salu gdje su mi objasnili šta je carski rez i da li ću ja to da prihvatim. Moram da kažem da sam imala te informacije. Kada je u pitanju prvi porod, tu je sve bilo drugačije: i sam porod i priprema. Naravno, ja razumjem da tu dolaze različiti profili ljudi. Tu imamo dosta neobrazovanih i neukih žena, nažalost. A imamo i žena koji su intelektualni snobovi i ponižavaju osoblje, tako da se i to osoblje susreće sa svim i svačim – kaže Nina Babić.

U okviru Udruženja DRIP trudnicama i majkama uskoro će biti dostupna i besplatna pravna pomoć.Tokom najosjetljivijeg perioda života, ističu, roditelji trebaju biti dobro informisani i imati adekvatnu pomoć.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime