U posjeti privatnom porodilištu u opštini Milići

porodilište Boksit Milići

Zamislite privatno savremeno porodilište koje svoje usluge svim trudnicama pruža potpuno besplatno. Upravo jedno takvo nalazi se u opštini Milići u Republici Srpskoj u vlasništvu Kompanije „Boksit“ koje djeluje u okviru Specijalne bolnice iz hirurških oblasti. Porodilište je osnovano u novembru prošle godine i za to vrijeme u njihovoj ustanovi, ponosno kažu, obavljeno je 108 poroda.

– U našoj bolnici su besplatni svi pregledi i konsultacije za sve porodilje bez obzira na osiguranje i besplatni su porođaji, a svaka porodilja koja se porodi u našem porodilištu dobija novčani bon u vrijednosti od 500 KM. Kapacitet našeg porodilišta je pet bolesničkih kreveta što trenutno zadovoljava naše potrebe, a takođe postoji inicijativa da se uradi proširenje porodilišta i ginekologije kako bude rastao priliv pacijenata – kaže dr Sanja Kalajdžić, šef porodilišta Specijalne bolnice iz hirurških oblasti „Boksit“ Milići.

U porodilištu u Milićima prate baby friendly program. Nedavno su uveli proceduru bezbolnog porođaja, a sve, ističu, kako bi što prije stekli i epitet bolnice prijatelj majki. Porodilje su uslovima u ovoj bolnici i više nego zadovoljne.

– Sedmog marta sma se porodila ovdje u bolnici, to mi je druga beba, djevojčica. Uslovi su predivni, prezadovoljna sam, zahvaljujem se svima – kaže novopečena mama Marina Simanjić.

Slijedeći trendove svjetskih porodilišta, ova bolnica nastoji da odgovori na sve zahtjeve budućih roditelja. Ako tate budu zainteresovane da prisustvuju porodu, to će im, dodaju, biti i omogućeno.

– To jeste jedan od koraka da omogućimo očevima koji su zainteresovani da prisustvuju porodu, jer je to jedan od uslova koji se moraju zadovoljiti da bi stekli epitet bolnice Prijatelj majki, tako da se nadam da ćemo izaći u susret očevima koji pokažu interesovanje za prisustvo porođaju. Procedura je da se napiše zvaničan zahtjev za prisustvo na porođaju i da bude odobren od strane našeg menadžmenta – ističe dr Kalajdžić.

Babice zajedno sa ljekarima prate tok trudnoće i poroda te kupaju i njeguju bebu i tako ušuškanu je vraćaju majci u naručje. Međutim, za trudnice one imaju još jednu veoma važnu ulogu.

– Mi vršimo psihofizičku pripremu naših trudnica, upućujemo kakvi su bolovi, kako trebaju da dišu, ponašaju, da je to jedno prirodno i normalno stanje, da nas slušaju na porodu i da misle o tome kako će da rode zdravu bebu – dodaje babica Danka Majstorović.

Iako se do sada u ovoj bolnici nisu susretali sa prijevremenim porođajima, ističu i da spremno mogu da odgovore na ove izazove. Za male borce pripremili su transportni inkubator kako bi što prije mogli biti zbrinuti u adekvatnoj zdravstvenoj ustanovi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime