U posjeti vrtiću Lane i lav u naselju Ada u Banjaluci

vrtic Lane i Lav

Klinci i klinceze i ovaj put pokazali su svoja kulinarska umijeća. Sa lakoćom su teglice punili svježim povrćem, a glavni pomoćnici bili su njihovi roditelji. Ovako izgleda jedan dan u predškolskoj ustanovi Lane i Lav u naselju Ada u Banjaluci. Roditelji su, kažu vaspitači, često uključeni u aktivnosti mališana, a edukacija putem igre najbolja je priprema za školske aktivnosti.

– Tema koju radimo ovaj mjesec je zdrava ishrana. Vlasnica ima svoj vrt i djeca su tu imala priliku da beru voće i povrće. Često organizujemo radionice sa roditeljima. Tako smo i danas organizovali pravljenje zimnice – kaže vaspitač Milica Milovuk.

– Radni dan nam počinje u 06:30 h. U devet sati je doručak a nakon toga ide usmjerena vaspitno obrazovna aktivnost. Radimo po programu Ministarstva prosvjete i kulture RS. Poslije toga, ukoliko je fino vrijeme, idemo na čist vazduh, a imamo i Školicu sporta. U 12:00 h ide spavanje, nakon toga idu razne vrste aktivnosti – dodaje vaspitač Milica Maksić.

Trenutno u vrtiću boravi 21 dijete u mješovitoj grupi od tri do šest godina. Posebna pažnja posvećuje se pravilnom razvoju govora i kulturnoj komunikaciji, pa su vaspitači za mališane pripremili i zanimljivu kocku.

Kocka za motivaciju razvoja govora sastoji se od brzalice ili pjesmice koja podstiče razvoj govora i glasova. Naš cilj je da određene govorne poteškoće korigujemo do polaska u školu.

Kada nisu poslušni, mališani ne dobijaju bombone u teglicu. Još jedan inovativan pristup kada je u pitanju podsticanje finog ponašanja od najranijeg uzrasta, ističu u ovom vrtiću.

– Teglice za motivaciju finog ponašanja su jako zanimljive jer tako podstičemo fino ponašanje kod djece, a smanjuje se društveno neprihvatljivo ponašanje. Za fino ponašanje dobiju tri bombone, a u suprotom iz te iste teglice izvlačimo bombone.

Zimnica je pripremljena, a mališani umorni i spremni za popodnevno spavanje. Obećali su nas u goste pozvati i naredni put, kada budu organizovali slična, ukusna druženja. Mi ćemo se, kao i uvijek, rado odazvati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime