U posjeti vrtiću “Marija Mažar” u Banjaluci

vrtić Marija Mažar Banjaluka

Djevojčica Sara jedna je od petoro mališana koji idu u grupu djece sa poteškoćama u razvoju predškolske ustanove “Marija Mažar” u Banjaluci. Sara ima cerebralnu paralizu, a zajedno sa drugarima dane provodi u zabavnim aktivnostima i fiskulturnoj sali prvenstveno namjenjenoj za fizikalne tretmane.

– Mi smo jako dobro opremljeni.  Uvijek osmislimo aktivnosti koje su zabavnog, a usput i terapijskog karaktera. Konkretno, ovdje se sprovodi individualni kinezi program, uglavnom baziran na neuro – stimulativnim vježbama – kaže Senka Batinić Kličkov, dilomirani fizioterapeut.

U grupu sa poteškoćama u razvoju uključuju se djeca sa višestrukim razvojnim fizičkim i psihičkim poremećajima. Ekipu vrtića čine vaspitač, dva medicinska radnika i dva fizioterapeuta. Svi oni zajedno pokušavaju da olakšaju svakodnevicu mališana sa poteškoćama, kao i njihovim roditeljima, ističu u ovoj predškolskoj ustanovi.

– Kod nas je ovo sve namjenskog karaktera. Ova djeca uglavnom imaju oštećene hvatove. Uz pomoću tih igračaka mi pokušamo da to korigujemo – dodaje Batinić Kličkov.

Vrtić je otvoren za djecu sa poteškoćama u razvoju od tri do 15 godina, a boravak za mališane je besplatan. Prije uključivanja u grupu, angažuje se tim koji prvo opservira dijete, ističu u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

– U svakom momentu vodi se računa da svaki momenat djetetov proveden u vrtiću bude ispunjem saznanjem i znanjem. Na to stalno utiču vaspitači. Naši vaspitači su kreativni i sa ljubavlju obavljaju taj posao. U Centru imamo integrisano u grupama 26 djece koja imaju neki vid poremećaja u ponašanju ili disharmoničnim razvojnim procesima – kaže Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci.

Trenutno u vrtiću Marija Mažar boravi 105 mališana. U tri redovne grupe najmlađi imaju priliku da učestvuju u aktivnostima koje podstiču emocionalni, fizički i intelektualni razvoj, kao i komunikaciju i stvaralaštvo, kažu vaspitači.

Koristimo neoblikovane materijale, kako bismo djeci napravili didaktičke igre koje najviše baziramo na razvoju fine motorike gdje treba da se uposle njihovi prstići. Znamo da je to veoma važno za razvoj početnog pisanja. Imamo lijepo dvorište i koristimo svaku priliku da iskoristimo za igre u dvorištu. A naravno i kada su lošiji vremenski uslovi, a djeca imaju adekvatnu obuću jer znamo da je igra na otvorenom najvažnija za dječiji razvoj – kaže vaspitač Irma Avdukić.

Predškolska ustanova “Marija Mažar” jedina je ustanova takve vrste u gradu na Vrbasu. Njen značaj je utoliko veći što djeca sa poteškoćama imaju priliku da borave u okruženju sa redovnim grupama, a to im omogućava da svoje sposobnosti razviju do maksimuma, poručuju zaposleni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime