Upoznajte Marinu – ponosnu majku trojki: U bolnici sam im pričala da budu jaki pa će mama čitav život

Marina Blešić life with triplets

Ukoliko ste se ikada zapitali kako izgleda život sa trojkama, sve najzanimljivije detalje možete saznati na instagram stranici Marine Blešić pod nazivom Life with triplets. Marina je ponosna mama trojki: dvije djevojčice Valentine i Valerie i dječaka Lazara, koji su prije dvije godine rođeni u Minhenu i to prijevremeno u 27. nedjelji trudnoće.

Ova instagram mama porijeklom je iz Doboja, ali su životni putevi nju i supruga prije dvije godine doveli u Njemačku. Trenutno završava master studije iz Digitalne ekonomije. Priča grčki i engleski jezik, ali ju je novonastala situacija, kako kaže, bacila i u školu njemačkog.

Marina za Prvi korak otkriva kako izgleda svakodnevica sa tri bebe, prisjetila se porođaja kojem je prisustvovalo čak 12 ljekara, a priznala nam je i da se nada nekom „svom vremenu“ kada mališani uskoro krenu u vrtić.

life with triplets trojke Marina BlešićKako izgleda život sa tri bebe? Opišite nam vašu svakodnevicu.

Naša svakodnevica se ogleda u rutini. Najvažnija je kao i u svemu organizacija i pridržavanje satnice, tako su i mališani zadovoljniji. Budimo se u 8:00 h, zatim svako dobije svoje mlijeko. U 11:00 h doručkuju i poslije toga je vrijeme za šetnju. U Njemačkoj ima puno igrališta otvorenog tipa i puno sadržaja, pa se trudim da uvijek nešto mijenjam kako im ne bi dosadilo. Oko 13:00 h su spremni za popodnevni odmor. Trenutno spavaju jednom dnevno, otprilike po dva sata što, naravno, zavisi od dana. Bude se i ručaju oko 16:00 h poslije čega ponovo izlazimo iz kuće do večere koja je u 19:00 h. Slobodno vrijeme do spavanja i flašice mlijeka u 21:00 h provodimo u kući, uz igračke ili crtani.

Kako ste se odlučili da postanete instagram mama, odnosno da sa drugima počnete da dijelite vaše iskustvo roditeljstva?trojke life with triplets Marina mama

Već u porodilištu sam primjetila zainteresovanost drugih majki koje su tražile da vide mališane poslije porođaja. Tri skoro iste bebe su svima zanimljive. Kasnije u šetnjama sve su govorili pogledi ljudi. Osjećala sam se posebno i bila sam ponosna. Mislim da je želja da ispričam svoje iskustvo bila okidač za ulazak u insta svijet. Prosto, imala sam želju da pomognem, posavjetujem, podijelim sve vezano za trojke, kojima je biti stalno na raspolaganju, složićete se, vrlo teško. Ja sam imala puno pitanja na koje nisam imala odgovore i zato se trudim da svima odgovorim na pitanja.

Sigurni sam da će mnoge mame interesovati kako izgleda porod u Njemačkoj, konkretno u vašem slučaju u Minhenu. Da li zdravstveno osiguranje sve pokriva te kakvi su uslovi u porodilištu?

Za iskustvo iz bolnice imam samo riječi hvale, zaista. Imala sam hitan carski rez i porađaju je prisustovalo 12 ljekara specijalista. Porodila sam se u Minhenu i budući da sam znala engleski jezik oduševljena sam osobljem sa kojima sam se sporazumijevala i koje mi je uvijek bilo na raspolaganju. Osiguranje pokriva apsolutno sve. Mališani su ležali u bolnici tri mjeseca zbog prijevremenog porođaja i njege koja im je bila potrebna, čiji troškovi nisu bili mali. Ti trenuci nam nisu bili laki i bar o tome nismo morali da razmišljamo.

Novembar je mjesec podizanja svijesti o prijevremeno rođenim bebama. Kao mama trojki koji su prije predviđenog termina došli na svijet, sigurno ste dosta toga proživjeli. Kakvo je vaše iskustvo?

Bebe su rođene ekstremno rano, u 27. sedmici trudnoće. Prvi put sam u životu vidjela tako male bebe i bila sam u najmanju ruku šokirana. Za tri mjeseca u bolnici vidjeli smo par oživljavanja na naše oči, transfuzija… Suprug i ja smo imali tri sata dnevno da ih držimo na grudima i bodrimo, a sestre su nas učile da držimo i presvlačimo tako male bebe. Neka sila me je održala jakom. Pričala sam im da budu jaki sada, pa ce mama cijeli život. Oni su uspjeli, a ja tek trebam…

instagram mama Marina BlešićDa li uspijete ukrasti trenutak vremena samo za sebe?

Trenutak vremena za sebe ugrabim kada je moja mama tu. Ona mi je pomagala najviše i beskrajno sam joj na tome zahvalna. Muž jako puno radi, pa sam većinu dana sama i tada su i najosnovnije stvari komplikovane. Tada je borba da iznesemo dan i završimo ono što se “mora”. Nadam se da ću sada kada krenu u vrtić imati konačno neko “moje vrijeme ”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime