Više od 300 budućih majki učestvovalo na Drugom panelu za trudnice

Drugi panel za trudnice

Više od 300 budućih majki imalo je priliku da na ovogodišnjem, Drugom panelu za trudnice u Banjaluci sazna korisne informacije o trudnoći, porodu i roditeljstvu. Glavnu riječ imali su ljekari i medicinsko osoblje sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS, a nakon edukativnih predavanja organizovana je i velika nagradna igra.

– Veoma mi je značajno pošto smo dosta naučili. Zahvaljujući ovom predavanju spremno idem u porođajnu salu – kaže trudnica Danijela Talijan.

– Ovaj Panel je od izuzetnog značaja i za one žene koje nisu u prilici da dolaze u Školicu jer ovdje dobiju sve moguće informacije – dodaje trudnica Vera Klepić.

Organizator ovog velikog događaja je Škola za trudnice Radosnica. Uz savjete ginekologa, pedijatra, anesteziologa i babice, trudnice ističu, rasterećene idu u porođajnu salu i spremno dočekuju prve dane s bebom.

– Ovo je bila jedinstvena prilika da se trudnice iz svih gradova RS edukuju i da podignemo svijest o značaju psihofizičke pripreme za porod, pogotovo u sredinama gdje ne postoje Škole za trudnice. Svakako ne bi voljeli da se trudnice edukuju putem interneta ili sličnih sadržaja – ističe organizator Vlatka Bojanić.

Drugi panel za trudnice prof. dr Vesna Ećim Zlojutro

Trudnice i poneki budući očevi su sa velikom pažnjom slušali predavanja o trudnoći, novim metodama poroda, ali i prednostima i zabludama o dojenju.

– Meni je ovo jako interesantno i sa velikim zadovoljstvom to radim. Inače, ta neka direktna komunikacija je neophodna u svemu u životu, pogotovo u trudnoći gdje vlada strah od nepoznatog, a onda se susrećete sa pedijatrima, anesteziologom, babicom, ginekologom. Mislim da je edukativno u svakom pogledu – kaže prof. dr Vesna Ećim Zlojutro, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

– Moja uloga je uloga babice u porodilištu i novije metode poroda koje se primjenjuju u našem porodilištu zahvaljujući našoj načelnici koja sve to uvodi. Naše porodilište je veselo tako da trudnice trebaju da dolaze rasterećene i bez ikakvog straha,a naše babice su obučene i divne žene koje znaju šta te trudnice prolaze – navodi babica Gordana Bednaš.

– Naš Klinički centar potencira dojenje, da majke što prije uspostave laktaciju i postave bebu na dojku. Tako da i ova edukacija pomaže majkama da shvate značaj dojenja i da je to neophodno za njeno novorođenče i da je to najbolja hrana – poručuje dr Ljubo Višekruna, pedijatar neonatolog.

Nakon uspješno završenog Drugog panela za trudnice, organizatora očekuje još veći zadatak: da naredne godine okupi još veći broj učesnika, jer se za edukativne događaje poput ovog uvijek traži mjesto više.

Zvanični fotograf Drugog panela za trudnice bila je dječiji i porodični fotograf Lenka Keleman čije fotografije su upotpunile ovu divnu priču.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime