Vježbe za mame i bebe u “Radosnici”

vjezbe za mame i bebe Škola za trudnice Radosnica Banjaluka

Zamislite mjesto na kojem jednostavnim vježbama nakon poroda možete popraviti kondiciju, smanjiti umor i nesanicu, a pri tom da vaša beba cijelo vrijeme vježba sa vama. Upravo tako izgleda program vježbi majki i beba u Školi za trudnice “Radosnica” u Banjaluci. Branka Spremo se porodila prije šest mjeseci i već aktivno vježba sa svojom bebicom.

– Aktivne su vježbice. Uključene su i mame i bebe. Raznovrsno je i dinamično. Malo se prilagodimo bebama ako je potrebno i interesantno je – kaže Branka Spremo.

Časovi se održavaju dva puta sedmično u poslijepodnevnim terminima. Postnatalno vježbanje prilagođeno je načinu poroda majke, kao i bebama od tri mjeseca do godinu dana starosti, ističu u “Radosnici”.

– Mame kada dođu u Školicu, popunjavaju postnatalni upitnik iz kojeg pravimo određene programe. U Školi se može vježbati individualno ili u grupama, mada više zagovaramo grupni rad. Pokazalo se dobro kao prvi socijalni kontakt nakon poroda, a mame razmjenjuju svoja iskustva u prvim danima sa bebom. Ovaj program sprovodimo sa bebama koje imaju uredan psihomotorni status. Ukoliko postoje bilo kakva odstupanja, mi ćemo svakako preporučiti dalje fizikalne tretmane – ističe Vlatka Bojanić iz Škole za trudnice „Radosnica“.

Vježbe se najčešće izvode u stojećem stavu sa bebom u rukama ili ležećem položaju kada bebu postavljamo na stomak ili na grudi. Ukoliko najmlađi nisu rasploženi za vježbe, u sigurnom okruženju mogu ležati, puzati ili se igrati sa novim, zanimljivim didaktičkim igračkama.

– Čas počinje vježbama zagrijavanja kada mame drže bebe u rukama. Nakon toga slijedi set baby gimnastike kada vježbama sa bebicama na podlogama. Uvijek završavamo vježbama istezanja. Dešava nam se da mame trebaju da podoje bebe u sred časa – dodaje Vlatka.

Pored programa vježbi koji je namjenjen majkama i bebama, u “Radosnici” i trudnice mogu vježbati i plesati, pripremiti se za porod sa tehnikama disanja, ali i prisustvovati brojnim zanimljivim radionicama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime