Vodič kroz pravilan razvoj govora kod djece

pravilan razvoj govora kod djece

Beba od samih početaka osluškuje govor oko sebe, pomoću plača izražava svoje osnovne potrebe, a iz mjeseca u mjesec polako uči i da guguče. Stručnjaci ističu da govor oslikava mentalni, intelektualni, emocionalni i socijalni status djeteta, a najvažnijiju ulogu u njegovom razvoju ima upravo porodica.

– Razvoj govora kod svakog djeteta prolazi kroz određene razvojne faze i ne može se preskočiti ni jedna razvojna faza. Nakon trećeg mjeseca dijete prepoznaje, ne riječi, ne glasove, nego u govoru prepoznaje intonaciju, ritam visinu tona. Kada mama imitira bebu, beba se smije, to je komunikacija i to je govor – kaže defektolog Borka Vukajlović.

Tokom prve godine života dijete bi trebalo da izgovori prvu smislenu riječ. Polako postaju svjesni kada ih neko zove, a nakon toga ide postepeno sklapanje rečenica od prostih ka složenijim.

– Dijete između osmog i desetog mjeseca razumije šta znači ne, šta znači pa – pa. Bitno je da razumije, a ne da govori. Prvu prostu, eventualno proširenu rečenicu dijete će reći između godinu do godinu i po dana. Nakon toga počinje stampedo u razvoju svih funkcija kod djeteta, a to se najviše odrazi na govor i motorici. Ukoliko dođe do disharmonije u razvoju govora i motorike tada može doći do smetnji u razvoju – dodaje Vukajlovićeva.

Logopedi ističu da je široka paleta govornih poremećaja koji se mogu javiti tokom prvih godina života. Početni tretmani zasnivaju se na stimulaciji govora te obezbjeđivanju što boljih uslova za razvoj ove vještine.

– Vrlo je bitno da roditelji sami sebi ne stvaraju prevelik pritisak, ali isto tako ne treba ni da se kasno jave logopedu. Negdje do 36. mjeseca djetetovog života radi se više sa roditeljima savjetodavno, ali poslije treće godine trebalo bi se obavezno javiti logopedu ako postoje bilo kakva odstupanja u načinu razvoja govora. Neki najčešći poremećaji su poremećaji artikulacije, dakle izgovora određenih glasova. Često dolazi do pojave mucanja koje ne mora obavezno da bude patološki. Ono se najčešće javlja pri učenju novih riječi, ali ako se zadrži do pete ili šeste godine onda je potrebno javiti se logopedu – kaže Goran Ninkoivć, logoped u Centru „Zaštiti me“.

Stručnjaci poručuju da bi roditelji svojim govornim modelom trebali da daju dobar primjer djetetu, da nipošto ne tepaju, te da mališanima ograniče gledanje crtanih filmova koji usporeno utiču na razvoj govorno – jezičkih sposobnosti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime