Volim te najviše na svijetu, ali trebam vrijeme samo za sebe

mama i beba tajna srećne mame

Moraš biti uspješna poslovna žena.

Kući – dobra domaćica.

Podržavajuća supruga…

Moraš li biti srećna?

Zaboravljaš li na sebe?

Tekst piše: Jelena Nezirović, psiholog i TA terapeut u edukaciji

Prije nego postanemo majke, svaka ima svoju sliku majčinstva i ideal koji nastoji da dostigne. Problemi nastaju kada shvatimo koliko je ta slika često bila nerealna i kako najčešće u mnoštvu obaveza izgubimo dobar dio prijašnjeg života, a najvećim dijelom izgubimo sebe.

Kada žena osvjesti da je iscrpljena od udovoljavanja drugima i kako će balans puno prije postići ukoliko barem mali dio dana posveti sebi, često se kao veliki teret na njena leđa sruči osjećaj krivice i grižnje savjesti.

Dio ovog problema leži i u činjenici kako živimo u društvu koje nas vaspitava tako da je majka požrtvovana i potpuno predana porodici i društvu, a ukoliko zahtijeva vrijeme za sebe to se tumači kao čin krajnjeg sebičluka.

Vrijeme se mijenja, pa je vrijeme i da se promjenimo i mi i naši pogledi na naše mnogobrojne uloge.Jedna od promjena bi mogla biti i da uradimo određene promjene u svom rječniku: Vrijeme je da riječ MORAM zamijenimo za MOGU. To nam ostavlja daleko više mogućnosti i stvara daleko manji pritisak, a pored svega daje nam osjećaj samopouzdanja jer žene zaista puno toga mogu i uspjevaju da urade. Da ukoliko izdvojimo vrijeme za trening, piće sa prijateljicama, šetnju u koju ćete same poći, da ukoliko pomislite da ste SEBIČNE da to shvatite i imenujete kao: BRIGA O SEBI.

majčinstvoAli, kako da u ionako pretrpan dnevni raspored „uguram“ svaki dan i sat vremena samo za sebe?

Kako dijete raste tako je i obaveza manje i postepeno se stvara „višak vremena“ koje je najbolje posvetiti sebi. Zvuči veoma jednostavno, ali problem nastaje kada postoji želja da se ponovo brinemo o sebi, ali nam osjećaj krivice i grižnje savjesti stvara još veći pritisak i nezadovoljstvo.

Kada ste majka svjesni ste kako je dan nekada veoma kratak i kako se lako desi da neke stvari ukoliko se dobro ne organizujemo veoma lako zaboravimo ili ih zamjene neke bitnije obaveze.E pa tako i vrijeme za sebe treba staviti visoko na listu dnevnih prioriteta i treba ga planirati.Ono što treba da bude sebično u cijeloj ovoj priči je da vrijeme za sebe treba sebično da čuvate.

Nakon nekog vremena okrenite se oko sebe, pogledajte svoju porodicu i shvatićete kako su i oni srećniji kada ste srećni vi. Pomislite koliko dobar primjer dajete svojoj djeci kada ne zanemarujete svoje potrebe i koliko im dobru poruku za život dajete: da su važni u svim okolnostima.

Kada počnete da praktikujete brigu o sebi vidjećete koliko će vaše samopouzdanje narasti, koliko će vaš život biti bogatiji za jednu stranu koja postoji sa vama oduvijek, a to je ona žena kakva ste bili prije nego što ste postali majka i supruga. To je ona žena koja je spontana, kreativna i koja vodi računa o sebi i svojim potrebama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime