Zašto bebe plaču?

zašto bebe plaču

Kada su gladne, uplašene, pospane ili željne majčine blizine, bebe plaču. To je njihov jedini način komunikacije sa okolinom, a na roditeljima je, ističu stručnjaci, da postepeno upoznaju djetetov temperament te da saznaju šta sve to kod njih izaziva strah.

– Bebe obično plaču kad ih nešto boli, kad su gladne, kad im je dosadno ili kad osjećaju neku neprijatnost. Interesantno je spomenuti da su i majke osjetljive na plač beba, tako da su istraživanja iz ranog razvoja pokazala da majke već nakon drugog dana od poroda mogu da prepoznaju plač svoje bebe u odnosu na plač druge novorođenčadi, a već nakon druge sedmice mogu da raspoznaju zašto plače – kaže psiholog Milijana Niškanović.

Ukoliko roditelji znaju da prepoznaju zašto beba plače, a nakon toga i da adekvatno odgovore na bebine potrebe, s vremenom kod najmlađih razvijaju povjerenje i sigurnost, ističu psiholozi.

– Za razvoj bebe i nas ljudi generalno neophodan je određen nivo frustracije.Tako da je bitno da se odloženo reaguje na bebin plač jer na taj način beba uči da toleriše frustraciju. Ako je ostavite jedno vrijeme tako i ona vidi da niko neće doći da joj pomogne, ona će pokušati da redukuje tu tenziju koju osjeća. Naravno, bebu ne treba ostavljati predugo da plače.

Nervoza roditelja kod najmlađih izaziva plač, a tako razdražene bebe vrlo je teško utješiti. U takvim situacijama uvijek je dobrodošla pomoć smirene osobe kako bi svi zajedno izašli iz začaranog kruga frustracije, ističe naša sagovornica.

– Drugi vrlo bitan nivo komunikacije sa bebom je dodir. Tako da ljuljuškanje, nježni pokreti, nošenje, blag glas i tepanje imaju umirujuće efekte na bebu. Bebu treba nositi, iako u našem narodu vlada drugačije mišljenje.

Svakodnevni plač, iscrpljuje roditelje i čini ih nesigurnim. Pogotovo ukoliko se radi o osjetljivijim bebama koje imaju nizak prag frustracije odmah po rođenju.

– Svaki stumuls doživljavaju bolno i svaki najmanji zvuk, svjetlost, podržaj kod njih izaziva burne reakcije i teško ih je uiriti. Manje osjetljive bebe je dosta lakše umiriti – dodaje Milijana Niškanović.

Ukoliko mislite da vaše roditeljske vještine na pravi način ne odgovaraju potrebama vaše bebe, u Centru za psihoterapiju “U povjerenju” vam poručuju da je razgovor sa stručnom osobom uvijek dobrodošao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime