Zašto bebu odvajaju od majke u porodilištu?

beba majka

Idealno bi bilo kada bi majka i beba prvi kontakt kože na kože uspostavili prvi sat nakon poroda. Međutim, u zavisnosti od načina dolaska bebe na svijet, ali i prakse porodilišta, prvi poljubac i dodir dešava se u što kraćem vremenskom roku, kaže dr Ljubo Višekruna, specijalista pedijatar i neonatolog na UKC RS.

– U našem porodilištu, kada se presječe pupčana vrpca, beba se suši i po potrebi joj aspiriramo usta i nos. Nakon toga, dajemo majci da poljubi bebu i nastojimo da u što kraćem vremenu dodje do prvog podoja. Jer majčino mlijeko bebi pomaže da bude što zdravija i sitija. Međutim, uvijek postoji neki ograničavajući faktori koji remete razmišljanja ljekara i medicinskih radnika. Tu imamo djecu koja su završila na Odjelu intezivne njege gdje majke ne mogu odmah dojiti. I tu nastojimo da majku po oporavku odvedemo da vidi svoju bebu, te da izmlaza mlijeko po potrebi.

dr Ljubo VisekrunaTokom carskog reza u opšoj anesteziji, žena se uspavljuje, a majka bebu vidi tek šest do osam sati nakon poroda. Kada je u pitanju spinalna anestezija, prvi kontakt kože na kožu uspostavlja se veoma brzo, pojašnjava dr Višekruna.

– Nakon poroda ginekolog digne bebu i pokaže je majci. Bebu nakon toga brišemo, aspiriramo po potrebi usta i nos. Odmah potom tražimo majci da poljubi bebu, da je dotakne. Poslije završetka sekcije, dojenje se uspostavlja što prije.

Majčino mlijeko nije samo hrana. To je lijek, vakcina, nježnost i ljubav koji su prijeko potrebni i bebi i majci nakon poroda, dodaje dr Višekruna.

– Po porodu, kod žene jako puno bujaju hormoni. Glavni hormon u toj priči je oksitocin. Tu se javlja i hormon prolaktin. Jedan hormon stvara mlijeko, a drugi pomaže izlučivanju mlijeka i da se materica što prije kontrahuje kako bi kod majke prestalo krvarenje. Tu je i hormon ljubavi. Tako da je jako bitno da se uspostavi taj prvi kontakt, prvi poljubac što doprinosi opštem zadovoljstvu i majke i bebe i uspostavljanju bržeg dojenja.

Kratka odvojenost majke i bebe nakon poroda, u većini slučajeva, ne remeti proces uspostavljanja laktacije. Jer majčina jaka želja da doji, podstiče hormone na dovoljnu proizvodnju mlijeka koje je neophodno novorođenčetu, poručuje naš sagovornik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime