Zašto je dobro da djeca vjeruju u Djeda Mraza?

pokloni djed mraz

Čeka ga dug put, kako bi djeci širom svijeta podjelio poklone. Ipak, na trenutak je zastao, parkirao irvase, a sve kako bi iznenadio drugare iz vrtića Sreća u Banjaluci.

– Naporno se radilo prošle godine. Moji prijatelji patuljci i viljenaci su dobar posao odradili. Uradili su preglede po kućama i ustanovili su da ima dosta dobre djece. Spakovali smo milione poklona i  na kočijama ćemo da letimo i posjećujemo dobru djecu – kaže Djed Mraz.

Djed Mraz je spreman, ali spremni su i mališani. Otpjevali su pjesmice, preko cijele godine, kako kažu, bili su dobri i zato 01. januara očekuju poklon ispod jelke.

– Slušala sam mamu i tatu, ali još nisam razmislila šta će mi Djed Mraz donijeti – iskrena je Blanka.

– Djed Mraz uđe kroz dimnjak i stavi ispod jelke poklone – kaže Strahinja.

Djed Mraz je jedna lijepa legenda i bajka koja je sastavni dio odrastanja. Vjerovanje u ovog simpatičnog djedicu dobro je za djecu i zato ih treba pustiti da zajedno sa vršnjacima uživaju u novogodišnjoj čaroliji, kažu psiholozi.

– Djed Mraz predstavlja jednog pravednog čikicu i uči djecu da budu pravedna i da je dobro ono što se nagrađuje. Najčešće se oko četvrte godine dešava da ta iluzija kod djece bude poljuljana i to najčešće od strane starijeg brata i sestre. Dijete može da pati u tom trenutku. Ono što je obaveza nas roditelja jeste da dijete nastavi da vjeruje u tu iluziju sve do momenta dok ne bude sposobno da shvati da je to jedna lijepa legenda – smatra psiholog Jelena Nezirović.

Već sa polaskom u školu, djeca počinju da shvataju da Djed Mraz ne postoji. Ipak, preporuka je da odrasli i dalje nastave da gaje magiju novogodišnjih praznika.

– Zaista nema potrebe da narušavamo tu magiju. To je mjesec dana gdje bi trebalo da stavimo akcentat na porodične vrijednosti. Postoje roditelji koji već od prve ili druge godine govore da Djed Mraz ne postoji. Takva djeca su mnogo više nesigurna i negativna. Oni viđaju Deda Mraza na ulici, u reklamama i osjećaju tu magiju među drugom djecom i oni žele da budu dio toga. Kao mali su isfrustrirani, a te frustracije se kasnije nastavljaju u životu – ističe Nezirovićeva.

Po tradiciji, Djed Mraz se užurbano sprema za putovanje po svijetu. Ali prije nego što podjeli brdo poklona, mališanima je odlučio da još malo zagolica maštu.

– Samo ću reći da se mi lagano prošetamo po krovovima, tamo gdje izlazi neki dim, a dalje neka ostane tajna – poručuje Djed Mraz.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime