Zdravim stilom života protiv policističnih jajnika

mršavljenje

Sindrom policističnih jajnika zastupljen je kod pet do deset odsto žena u reproduktivnom dobu. Najčešće se javlja u periodu adolescencije i odraslog doba, a ukoliko se adekvatno ne liječi, može da preraste u dijabetes tipa 2, ističu endokrinolozi.

– Svakog meseca mi zapravo imamo jednu jajnu ćeliju koja se kod žene pojavi. Ukoliko se ne pojavljuju te zrele ćelije, dolazi do pojave mnogo zaostalih u razvoju sitnih folikula, pa se onda oni predstavljaju kao policistični jajnici. То su žene koje se u Evropi karakterišu, uglavnom, poremećajem ciklusa, pojačanim androgenim statusom u kombinaciji sa maljavošću koja je kod naših žena prisutna do 50 odsto slučajeva za razliku od žena u SAD-u i žena na Zapadu gdje je sindrom prisutan kod gojaznih 80 odsto žena – kaže prof. dr Đuro Macut, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije.

Dr Macut, dalje, navodi da su žene koje imaju sindrom policističnih jajnika pod većim rizikom da zatrudne, a kasnije i da održe trudnoću zbog vrlo čestih pobačaja u prvom trimestru.

trudnoca– Ali ono što je jako bitno, kada ostvare tu trudnoću, da se može razviti gestacijski dijabetes koji nosi visok rizik da plod postane velik , da ta djeca koja se kasnije rode kao krupna kasnije mogu da imaju posledični sindrom dijabetesa tipa 2. Takođe, same žene koje su imale taj gestacijski dijabetes kroz trudnoću posle imaju dijabates tipa 2 kroz život.

Standard u liječenju svih endokrinoloških oboljenja koja imaju metabolički sindrom je promjena stila života, kaže dr Macut. Dodaje da se tada uvodi odgovarajući dijetetski režim te povećava fizička aktivnost pacijenta. A ukoliko ove mjere ne pomognu, endokrinolozi pribjegavaju davanju lijekova.

– Dodajemo lekove iz grupe poboljšivača insulinske osjetljivosti, s to su zapravo lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa. Mi dodajemo te lekove sa idejom da smanjimo nivo insulina i da uspostavimo regularnost ciklusa i možda skinemo koji kilogram. To nije lek za lečenje gojaznosti jer se gojaznost, suštinski, ne može lečiti lekovima – navodi dr Macut.

Tek ukoliko se ove mjere ne pokažu kao korisne u liječenju policističnih jajnika i steriliteta, parovi koji žele bebu, šalju se na postupak vantjelesne oplodnje, dodaje naš sagovornik. Ističe i još da se protiv nastanka ovog sindroma treba početi boriti još u najmlađoj dobi: izbjegavanjem nekvalitetnih namirnica obogaćenih nezasićenim masnim kiselinama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime